1 kg vařených brambor, sůl, 3 šálky nakrájených čerstvých hub nebo 2 hrstě suchých, 2 lžícemásla nebo jiného tuku, 1 menší cibule, špetka kmínu, 1 lžíce usekané petrželové natě, ¼ l mléka, 2 až 3 vejce
Na lžíci tuku zpěníme cibuli, přidáme houby, kmín, petrželovou nať, osolíme a dusíme doměkka. Zapékací mísu silně vymastíme tuhým tukem. Vařené brambory nakrájíme na plátky, osolíme a promícháme s dušenými houbami. Vložíme je do zapékací mísy, pokapeme máslem a dáme na 10 minut do předehřáté trouby péci. Pak zalijeme vejci rozšlehanými s osoleným mlékem, znovu povrch pokapeme máslem a pečme asi ½ hodiny dorůžova.
Obměny:
- Povrch posypeme 5 dkg strouhaného sýra, smíchaného se 2 lžícemi strouhané housky.
- Kromě hub přidáme 20 až 25 dkg vařeného uzeného masa. Pak klademe vrstvu osolených brambor, vrstvu dušených hub, vrstvu brambor a vrstvu masa, vrstvu brambor navrch.
Zanechat komentář