Poměr: 50 dkg polohrubé mouky, 17 dkg prosátého moučkového cukru, 1 vejce, 33 dkg másla nebo margarinu a trochu nastrouhané kůry.
Postup: Prosátou mouku nasypeme na vál, v jejím středu uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr, přidáme vejce a nastrouhanou kůru. Pak směs lžičkou v důlku utřeme, aby byla hladká. Potom teprve přidáme měkké, tj. předem prohnětené máslo, oběma rukama přihrneme mouku a vše plochou dlaní rychle zpracujeme v hladké těsto. Když je těsto zpracováno a nepřichycuje se už na vál, uhněteme z něj váleček nebo bochánek a dáme jej odpočinout do chladu nejméně na 3 hodiny. Odpočaté těsto lehce vyválíme na vále poprášeném moukou na placku silnou asi 3 mm, ze které vykrajujeme různými vykrajovači malé tvary a klademe je na čistý plech. V horké troubě je pečeme asi 8 až 12 minut. Doba pečení je závislá na velikosti tvarů. Upečené pečivo ihned s plechu sundáme, necháme vychladnout, načež vždy dva stejné tvary spojíme prolisovanou meruňkovou zavařeninou. Takto upravené čajové pečivo můžeme namáčet buď do poloviny, nebo jen jeho povrch do čokoládové polevy. Pečivo opatřené polevou klademe na bílý hladký papír a než poleva ztuhne, zdobíme je sloupnutými mandlemi, vlašskými ořechy, cukrovými kuličkami, cukrovým máčkem, pomerančovou kůrou, ovocným želé nakrájeným na kostičky apod. Viz také vyobrazení č. 154, 155 a 156.
Když poleva ztuhne, sejmeme pečivo opatrně s papíru a urovnáme na mísu
Úprava trvá 2 hodiny.
Zanechat komentář