10 žemlí bez tuku nebo rovných rohlíků, 2 vejce, necelý ½ l mléka, šálek hrubé mouky, sůl
Zatvrdlé žemle nakrájíme na kostičky a necháme rozkrájené ještě oschnout. Asi hodinu před vařením je polijeme osoleným mlékem s ušlehanými vejci a necháme navlhnout. Občas lehce zamícháme. Nakonec přidáme mouku a tvoříme v dlaních kulaté knedlíky. Povrch musí být obalen moukou. Zavařujeme je do vařící osolené vody a vaříme asi 20 minut. (mléko do knedlíků měříme tak, že do půllitrového hrnku rozbijeme vejce a dolijeme mlékem).
Obměny:
- Přidáme 1 malou cibuli zpěněnou na lžičce másla, 1 lžící drobně usekané petrželové natě.
- Místo mouky přidáme 6 lžic tekutého másla, žemli vložíme do pudinkové vymaštěné formy nebo do malých hlubokých misek a vaříme v páře asi 20 až 30 minut.
- Ze stejné směsi bez mouky (obměna 2) upečeme v zapékací míse nákyp. Můžeme jej pozměnit přidáním sterilovaného hrášku nebo čerstvého předvařeného květáku. Doba pečení 30 minut. Pudink-nákyp podáváme jako přílohu místo knedlíků.
Zanechat komentář