25 dkg polohrubé mouky, 7 dkg másla, 1 vejce, 7 dkg cukru 4 lžíce mléka, ½ balíčku kypřícího prášku, vanilka, jablka a cukru podle potřeby
Nahřáté máslo rozdrobíme do mouky, smíchané s kypřícím práškem a cukrem. Přidáme vejce, mléko. Z těsta vyválíme 2 tenčí pláty. Jeden poklademe jablky pokrájenými na silnější plátky, pocukrujeme a druhým plátem jablka přikryjeme. Povrch můžeme potřít vejce nebo jen bílkem. Pečeme při středně silném ohni asi ½ hodiny.
Koláč jablkový II
1 šálek hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku, špetka soli, 4 lžíce tekutého másla (bez podmáslí), 4 lžíce studené vody, jablka, cukr
Do mouky přimícháme kypřící prášek, přidáme sůl, přilijeme vodu a máslo. Těsto rychle spojíme (nehněteme) a vyválíme je na plát o něco větší než je dno dortové formě. Plát vložíme do vymaštěné formy a dno propícháme. Jablka nakrájíme na osminky, hustě jimi poklademe koláč, pocukrujeme je a pokapeme máslem. Ze zbylého těsta uděláme ozdobný okraj. Koláč pečeme v předehřáté troubě 20 až 30 minut.
Koláč jablkový III
25 dkg hrubé mouky, 8 dkg cukru, 8 až 10 dkg másla, 2 žloutky, 1 rovná lžička kypřícího prášku, trochu vanilky, 3 velká jablka nebo meruňky či jiné ovoce
Do mísy dáme mouku prosátou s práškem, přidáme vanilku, žloutky, změklé máslo a cukr. Těsto promícháme vařečkou a pak je prsty rozdrobíme jako drobenku. Do vymaštěné dortové formy dáme větší polovinu těsta v kouscích tak, aby pokrylo dno. Na ně položíme oloupaná a na šestiny nakrájená jablka a pocukrujeme je. Zbylé těsto nasypeme v kouscích do prostor mezi jablky. Pečeme při středně silném ohni 20 až 30 minut.
Hotový koláč můžeme po vychlazení polít kakaovou polevou.
Zanechat komentář