1 kuře, sůl, 1 lžíce másla
Nádivka: 1 lžíce másla, 2 vejce, 4 lžíce vláčné strouhané housky, 1 lžíce mléka, sůl, špetka květu, jatýrka, petrželová nať
Na kousku másla podusíme naškrábaná jatýrka a dáme osmahnout špetku petrželové natě. V míse utřeme do pěny máslo se žloutky, přidáme mlékem navlhčenou housku, vychladlá jatýrka, květ, sůl a petrželovou nať (můžeme přidat i hořkou strouhanou mandli). Naposled vmícháme tuhý sníh. Je-li třeba, přidáme trochu vláčné strouhané žemle. Do nádivky můžeme zamíchat vařený, sloupnutý, drobně usekaný žloutek, srdíčko a obrané maso s krčku.
Kuře osolíme uvnitř i navrch. Kůži směrem od volete prsty uvolníme co nejdále, aby se vešlo hodně nádivky. Naplníme volně, aby mohla nádivka nabývat a kůže nepraskala a zašijeme. Zbylou nádivkou můžeme naplnit břišní dutinu a zašít. Pečeme jako předchozí, nádivkou nahoru, aby se nepřipekla k pekáči.
Poznámka: místo strouhání můžeme žemli pokrájet na plátky, navlhčit mlékem a prolisovat nebo dobře rozetřít.
Zanechat komentář