Poměr: ½ kg polohrubé mouky, 3 dkg kvasnic, 1 vejce, 6 dkg řídkého másla, trochu soli, ¼ litru mléka (trochu tuku na pomazání plechu, 1 bílek na potření, kmín a sůl na posypání housek nebo rohlíčků).
Postup: Z kvasnic, trochy mouky a trošky vlahého mléka uděláme kvásek. Ke zkynutému kvásku přidáme ostatní přísady i se zbylým mlékem a moukou, dobře propracujeme v tužší těsto a necháme je kynout. Ze zkynutého těsta uděláme silnější nudli a nakrájíme z ní dílky asi jeden dekagram těžké. Z jednotlivých dílků vyválíme malé, stejně dlouhé praménky. Potom upleteme vždy ze tří praménků housku. Housky klademe na plech, potřený tukem. Potřeme je rozšlehaným bílkem, posypeme kmínem a solí a ihned bez dalšího kynutí pečeme v horké troubě asi 15 minut. Rohlíčky upravujeme tak, že z vyváleného těsta nakrájíme delší trojúhelníky těžké asi 3 dkg, potřeme je rozpuštěným máslem a od užší strany trojúhelníku směrem ke špičce svineme v rohlík.
Další úprava a pečení je stejné jako u housek.
Tyto malé housky nebo rohlíčky podáváme jako přílohu k polévkám anebo ke guláši, perkeltu a k mnoha jiným teplým pokrmům.
30 houstiček.
Úprava trvá 1 ½ až 2 hodiny.
Zanechat komentář