1 kg brambor, 1 lžíce soli, 20 dkg hrubé mouky, tvaroh a máslo nebo mák s cukrem a sádlo, nebo samotná hustá kyselá smetana
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Slijeme z nich polovinu vody a dáme ji stranou pro případ potřeby. Na střed brambor nasypeme mouku a obrácenou vařečkou uděláme několik děr až ke dnu a brambory necháme na mírném ohni provařit asi 10 minut. Je-li po této době ještě u dna voda, opatrně ji slijeme. Pak vše dohladka vymícháme. Lžíci namočenou v patřičném tuku vykrajujeme škubánky na nahřáté talíře nebo mísu, mastíme a sypeme.
Poznámka: množství brambor a mouky si odměříme na hrnky, abychom nemuseli pokaždé vážit.
Škubánků vaříme obvykle dvojnásobné množství, aby stačily i pro příští večeři. Pokud je škubánková hmota vlažná, utvoříme z ní na neposypaném prkénku váleček asi 6 cm v průměru a zabalíme jej do pergamenového papíru nebo do Alobalu, aby nevysychala. Před smažením nakrájíme z válečku asi 1 cm silné plátky a smažíme je na oleji. Ke smažení můžeme použít lívanečníku, v tom případě průměr válečku přizpůsobíme velikosti jeho důlků.
Zanechat komentář