¾ kg až 1 kg plecka nebo ramínka, 1 lžíce sádla, sůl, 1 velká cibule, na špičku nože tlučeného kmínu, ½ lžičky sladké papriky, 1 lžíce hladké mouky
Cibuli drobně pokrájím, zpěníme ji na sádle, přidáme maso pokrájení na kostky, osolíme je, přidáme kmín a papriku nebo pepř. Nejdříve dusíme maso bez podlévání a později, když šťáva vysmahne, podléváme jen po malých dávkách, aby guláš byl šťavnatý, nikoliv vyloužený. Jakmile maso změkne, necháme šťávu vysmahnout na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme a guláš ještě chvíli dusíme.
Přílohy: rýže, brambory, noky, těstoviny.
Obměny:
- Místo zaprášení moukou můžeme guláš zahustit 2 lžícemi strouhaného chleba.
- V posledních deseti minutách dušení přidáme do šťávy 4 oloupaná a pokrájená rajčata.
- Do hotového guláše přidáme 1 lžíci rajčatového protlaku a 2 šálky šikmo nakrájených sterilovaných fazolek.
- Během dušení přidáme do guláše 2 šálky syrových brambor nakrájených na menší kostky a povrch posypeme třemi drobně nakrájenými znojemskými okurkami.
- Současně s bramborami (viz. Obměna č. 4) přidáme do guláše 1 lžíci rajčatového protlaku, nebo guláš podléváme od začátku rajčatovou šťávou. Nakonec přidáme do guláše 2 drobně nakrájené okurky a povrch posypeme cibulí nakrájenou na kroužky a osmaženou.
- Povrch guláše připraveného podle základního předpisu posypeme před podáváním drobně usekanou šunkou a strouhaným sýrem.
Zanechat komentář