30 dkg mladého vepřového masa, 30 dkg uzeného masa, 1 kg zelí, sůl, 1 lžíce sádla, 1 ½ lžíce hladké mouky, 1 menší cibule, 1/8 l kyselé nebo čerstvé smetany, strouhaná houska podle potřeby, sádlo na formu
Oboje maso opláchneme, uvaříme ne zcela doměkka a nakrájíme na plátky. Zelí zalijeme odvarem masa, je-li třeba, přidáme malou špeku kmínu a uvaříme do poloměkka. Na sádle zpěníme cibuli jemně pokrájenou, přisypeme mouku a uděláme světlou jíšku žlutou. Zalijeme ji trochou vývaru a zahustíme tím zelí. Zapékací mísu vymastíme, vysypeme strouhanou houskou a na dno dáme vrstvu zelí, které ještě zlepšíme smetanou. Na zelí dáme plátky uzeného masa, opět zelí a plátky vepřového masa a opět zelí. Povrch posypem strouhanou houskou, pokapeme sádlem a zapékáme dorůžova asi 20 až 30 minut.
Zanechat komentář