1 zaječí předek, 15 až 20 dkg slaniny, 1 menší cibule, 1 až 2 vejce, 1 namočená vymačkaná žemle, trochu strouhané housky, sůl, na špičku oblého nože paštikového koření a trochu pepře. (paštikové koření viz výše).
Maso z předku dobře opereme a vyškrábeme krev. Slaninu drobně pokrájím a polovinu jí dáme na rendlík zesklovatět, přidáme drobně pokrájenou cibuli a necháme mírně zezlátnout do barvy slámy. Přidáme pokrájené maso (játra ponecháme syrová) a dusíme je na mírném ohni ve vlastní šťávě; podléváme jen v nutném případě a zcela nepatrně. Podušené maso vykostíme, umeleme na strojku se syrovými játry a s vymačkanou žemlí. Přidáme vejce ušlehaná do pěny, koření, šťávu z masa a podle potřeby zahustíme strouhanou houskou na řidší kašovinu a přidáme na kostičky nakrájenou druhou polovinu slaniny. Formu pevně ovážeme pergamenem a vložíme do pekáčku s vodou, která smí sahat jen do poloviny výšky formy. Aby nenastříkala do paštiky voda, musí být var zcela mírný. Vaříme 1 až 1 ½ hodiny. Hotovou paštiku necháme vychladnout do příštího dne a pak ji krájíme na plátky. Chceme-li paštiku uchovat delší dobu od otevření, vaříme ji v zavařovací sklenici – masovce a odkrajujeme z povrchu. Tak zabráníme osychání.
Přílohy: bílý chléb a studená brusinková omáčka.
Zanechat komentář