Naměkko – vaříme 3 minuty, podáme v kalíšku nebo rozklepnutá v širší sklenici. Možno použít speciálních nádobek ze žáruvzdorného skla, ve kterých je vaříme bez skořápky. Vejce naměkko jíme lžičkou z nerezu, plexiskla nebo plastické hmoty, stříbrná lžička při styku se žloutkem zanechává pachuť.
Nahniličku- vaříme 4 – 5 minut, poléváme rozehřátým máslem, posypeme petrželovou natí nebo strouhaným křenem, nebo poléváme kyselou smetanou. Podáváme s tmavým chlebem.
Natvrdo – vaříme 10 minut, ochladíme ve studené vodě. Podáváme se saláty a s majonézovými omáčkami.
Ztracená – rozklepneme do šálku, opatrně vyklopíme do kyselené vařící vody a vaříme zvolna 2 až 3 minuty. Podáváme s petrželovým máslem nebo majonézovými omáčkami.
Vaječné sedliny – vaříme v nádobkách ve vodní lázni. Podáváme jako samotný pokrm i jako vložku do masového vývaru.
Vařená nebo zapečená v kelímku – jsou obměnou vaječných sedlin, nejsou rozmíchaná a vhodně je doplňujeme zeleninou, masem nebo sýrem.
Zanechat komentář