Polévka zeleninová bílá ( základní předpis )

1 ¼ l vývaru z kostí a kořenové zeleniny, sůl, 1 lžíce másla, 1 ½ lžíce mouky, 1 ½ až 2 šálky drobně pokrájené zeleniny (chřest, fazolky atd.), šálek mléka, 1 až 2 žloutky, petrželová nať, špetka muškátového květu

Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, po částech ji zalijeme vývarem a vymícháme metlou dohladka. Chvíli povaříme, přidáme na nudličky pokrájenou zeleninu, která v této polévce tvoří zavářku, a uvaříme ji doměkka. Polévku osolíme a po odstavení z ohně zjemníme žloutky rozkvedlanými v mléce. Nakonec přidáme sekanou zelenou petrželovou nať a květ.

Tímto způsobem připravujeme polévku:

Hráškovou,

Chřestovou,

Pórkovou,

Květákovou,

Kapustovou,

Fazolkovou,

Z čerstvého zelí,

Špenátovou,

Ze směsi mrkve a hrášku,

Ze směsi brukve a hrášku,

Ze směsi květáku a hrášku,

Ze směsi více druhů zeleniny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>