1 ¼ l vývaru z kostí a kořenové zeleniny, sůl, 1 lžíce másla, 1 ½ lžíce mouky, 1 ½ až 2 šálky drobně pokrájené zeleniny (chřest, fazolky atd.), šálek mléka, 1 až 2 žloutky, petrželová nať, špetka muškátového květu
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, po částech ji zalijeme vývarem a vymícháme metlou dohladka. Chvíli povaříme, přidáme na nudličky pokrájenou zeleninu, která v této polévce tvoří zavářku, a uvaříme ji doměkka. Polévku osolíme a po odstavení z ohně zjemníme žloutky rozkvedlanými v mléce. Nakonec přidáme sekanou zelenou petrželovou nať a květ.
Tímto způsobem připravujeme polévku:
Hráškovou,
Chřestovou,
Pórkovou,
Květákovou,
Kapustovou,
Fazolkovou,
Z čerstvého zelí,
Špenátovou,
Ze směsi mrkve a hrášku,
Ze směsi brukve a hrášku,
Ze směsi květáku a hrášku,
Ze směsi více druhů zeleniny.
Zanechat komentář