Fazolové lusky zapečené s krémem

¾ kg fazolek, sůl, 1 lžíce másla, ¾ šálku mléka, 2 vejce, 5 dkg strouhaného čedaru nebo ementálu, petrželová nať, tuk a strouhaná houska na formu

Na krém: 2 vejce, 1 lžíce polohrubé mouky

Fazolky zbavíme vláken, šikmo je nakrájíme na menší kousky, vložíme na rozehřáté máslo, osolíme a mírně podlité dusíme doměkka. Zapékací mísu vymastíme a vysypeme strouhanou houskou. Vložíme do ní fazolky, zalijeme je osolenými vejci smíchanými se strouhaným sýrem a zapečeme.

Z bílků ušleháme tuhý sníh, lehce do něho vmícháme žloutky, sůl a mouku. Krém rozetřeme po povrchu zapečených fazolek a necháme v troubě zrůžovět. Hotové posypeme usekanou petrželovou natí.

Podáváme s topinkami.

Obměna: k dušeným fazolkám přidáme před zalitím vejci 3 až 4 oloupaná, pokrájená rajčata.

Poznámka: použijeme-li fazolky zmrazené, je doba dušení kratší, sterilované jen na másle prohřejeme a hned přilijeme vejce.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>