¾ kg fazolek, sůl, 1 lžíce másla, ¾ šálku mléka, 2 vejce, 5 dkg strouhaného čedaru nebo ementálu, petrželová nať, tuk a strouhaná houska na formu
Na krém: 2 vejce, 1 lžíce polohrubé mouky
Fazolky zbavíme vláken, šikmo je nakrájíme na menší kousky, vložíme na rozehřáté máslo, osolíme a mírně podlité dusíme doměkka. Zapékací mísu vymastíme a vysypeme strouhanou houskou. Vložíme do ní fazolky, zalijeme je osolenými vejci smíchanými se strouhaným sýrem a zapečeme.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, lehce do něho vmícháme žloutky, sůl a mouku. Krém rozetřeme po povrchu zapečených fazolek a necháme v troubě zrůžovět. Hotové posypeme usekanou petrželovou natí.
Podáváme s topinkami.
Obměna: k dušeným fazolkám přidáme před zalitím vejci 3 až 4 oloupaná, pokrájená rajčata.
Poznámka: použijeme-li fazolky zmrazené, je doba dušení kratší, sterilované jen na másle prohřejeme a hned přilijeme vejce.
Zanechat komentář