Polévka houbová s krupkami

Hrst sušených hub (nebo dva šálky nakrájených čerstvých), 4 lžíce trhaných krupek nebo perliček, 1 lžíce másla, 1 lžíce sekané cibule nebo cibulové natě, 1 ½ lžíce hladké mouky, 1 ¼ l vývaru z kostí nebo vody, sůl

Suché houby opereme a dáme je do studené vody nabobtnat. Vodu z hub použijeme na zalití polévky. Změklé houby drobně nasekáme. Na tuku zpěníme cibuli, petrželové stonky, přidáme houby, zaprášíme moukou a osmahneme. Pak přilijeme vodu z hub, přidáme sůl, oprané krupky a dolijeme potřebné množství vývaru nebo vody. Polévku vaříme tak dlouho, až krupky změknou. Po odstavení z ohně přidáme nasekané petrželové lístky a kousek čerstvého másla.

Obměny:

  1. Asi ¼ hodiny před dovařením přidáme drobně nakrájené syrové brambory.
  2. Hotovou polévku zjemníme trochou syrového mléka.
  3. Místo krupek přidáme do hotové houbové polévky zvlášť vařené špagety, nebo zavaříme nočky.
  4. Ke konci vaření přilijeme šálek kyselé smetany.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>