Hrst sušených hub (nebo dva šálky nakrájených čerstvých), 4 lžíce trhaných krupek nebo perliček, 1 lžíce másla, 1 lžíce sekané cibule nebo cibulové natě, 1 ½ lžíce hladké mouky, 1 ¼ l vývaru z kostí nebo vody, sůl
Suché houby opereme a dáme je do studené vody nabobtnat. Vodu z hub použijeme na zalití polévky. Změklé houby drobně nasekáme. Na tuku zpěníme cibuli, petrželové stonky, přidáme houby, zaprášíme moukou a osmahneme. Pak přilijeme vodu z hub, přidáme sůl, oprané krupky a dolijeme potřebné množství vývaru nebo vody. Polévku vaříme tak dlouho, až krupky změknou. Po odstavení z ohně přidáme nasekané petrželové lístky a kousek čerstvého másla.
Obměny:
- Asi ¼ hodiny před dovařením přidáme drobně nakrájené syrové brambory.
- Hotovou polévku zjemníme trochou syrového mléka.
- Místo krupek přidáme do hotové houbové polévky zvlášť vařené špagety, nebo zavaříme nočky.
- Ke konci vaření přilijeme šálek kyselé smetany.
Zanechat komentář