1 kg čerstvého špenátu, 2 lžíce másla, 1 středně velká cibule, 1 lžíce polohrubé mouky, 1 šálek mléka, sůl
Špenát dobře očistíme od vadných listů, odkrojíme kořínky a listy dobře vypereme. Uvaříme jej v osolené vodě bez poklice, necháme okapat a umeleme na strojku na maso s jemnou vložkou. Na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji po částech mlékem a vymícháme na hustou kaši. Přidáme umletý špenát, osolíme a necháme krátce povařit. Je-li třeba přidat tekutinu, použijeme vodu z okapaného špenátu.
Špenát podáváme jako přílohu k masu, k slaným nákypům, k bramborovým knedlíkům, plníme jím slané palačinky, celovaječné omelety nebo bramborové placky.
Zanechat komentář