40 dkg čočky (2 šálky), 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, ½ malého bobkového listu, 1 šálek čerstvé nebo kyselé smetany, nebo jen mléka, sůl, 3 sladkokyselé okurky
Čočku na sítě vpereme a namočíme ji na ½ hodiny až 1 hodinu do vody. V téže vodě ji bez soli přistavíme na oheň. Asi po 10 minutách vodu slijeme, čočku na sítě přelijeme vodou, zalijeme horkou osolenou vodou a znovu přistavíme na oheň. Přidáme bobkový list a čočku dovaříme. Zatím uděláme z másla a mouky světlou jíšku, zalijeme ji vodou z čočky a smetanou a krátce povaříme. Do této omáčky přidáme čočku, prohřejeme ji, bobkový list vyjmeme a povrch čočky posypeme nakrájenými okurkami. Kromě okurek můžeme dát na povrch kroužky osmažené cibule.
Podáváme k vařenému hovězímu masu a k rozličným uzeninám.
Zanechat komentář