¼ l smetany nebo plnotučného mléka, 10 dkg cukru, 4 žloutky, 1 plná lžička mleté želatiny, 1/8 l šlehané smetany, vanilka, kalíšek brandy, 2 šálky drobně nakrájeného ovoce (banány, broskve, meruňky, vyzrálé hrušky apod.)
Na omáčku: 1/8 l plnotučného mléka nebo smetany, 10 dkg cukru, vanilka, 3 dkg čokolády, 1 rovná lžička polohrubé mouky, 2 žloutky, 1/8 l šlehané smetany
Žloutky částečně utřeme s polovinou cukru. Smetanu nebo mléko svaříme s druhou polovinou cukru a vanilkou. Později přidáme do mléka želatinu, kterou jsme nechali nabobtnat a v troše vody, odstavíme z ohně a mícháme až se želatina rozpustí. (Želatinu nesmíme vařit). Polovychladlé přilijeme k utřeným žloutkům a přistavíme znovu na oheň. Do silného zahřát stále šleháme, až krém zhoustne, ale nesmíme jej vařit, srazil by se. Pak odstavíme z ohně, přilijeme brandy a necháme vychladnout. Do vychladlého krému přimícháme ovoce a než začne tuhnout, rozdělíme krém do šálků a dáme do chladničky. Šálky se ztuhlým krémem postavíme na chvíli na ubrousek namočený v horké vodě, okraje krému uvolníme nožem a krém vyklopíme na talířky. Nakonec krém polijeme čokoládovou omáčkou.
Příprava omáčky: rozlámanou čokoládu necháme na teple změknout, přidáme mléko smíchané s cukrem, mouku, vanilku a přistavíme na oheň. Za stálého míchání necháme krém zhoustnout, nikoli však vařit. Do zhoustlého krému přimícháme žloutky dobře rozšlehané s trochou smetany. Do chladnoucí omáčky vmícháme ušlehanou smetanu.
Poznámka: místo čokoládové omáčky můžeme krém polít kondenzovaným kakaem zředěným trochou teplého mléka.
Zanechat komentář