V předchozích kapitolách jsme věnovali velkou péči přípravě a úpravě pokrmů.
Nyní si řekneme něco o úpravě denního i svátečního stolu, o podávání pokrmů při slavnostních příležitostech a o denním stolování a chování u stolu.
Dokonalé stolování neznamená výstavu drahého nádobí, skla a stříbra, nýbrž prostou, hlavně však vkusnou, dobře sladěnou úpravu stolu a zejména správné a klidné chování u jídla.
Dříve bylo zvykem prostírat stůl velkým ubrusem s ubrousky. Pro jídla hlavní (obědy a večeře) se prostíral ubrus bílý, nebo slabě pastelových barev, pro svačiny ubrus barevný. Dnes upravujeme prostírání tak, aby co nejvíce vyhovovalo našemu dennímu životu. Ubrusy prostíráme pro slavnostnější příležitosti a pro každodenní stolování používáme prostírání úsporné, tvz. Anglické, které pořizujeme takových rozměrů, aby vyhovovaly našemu stolu.
Zanechat komentář