Slovo lékaře

Několik poznámek k základům správné výživy

 

Účelná (racionální) výživa je prostředkem k zajištění zdraví, stálé pracovní výkonnosti i odolnosti proti nemocem. Zásady správné výživy se uplatňují při sestavování jídelníčku, při výběru potravinových surovin, při vlastní úpravě stravy a při jejím podávání.

Strava je zdrojem energetických a stavebních“ látek pro životní pochody probíhající v organismu. Tyto pochody probíhají neustále a nepřetržitě, a proto je nutné přijímat denní potřebu výživy pravidelně. Má-li potrava v plné míře krýt nároky organismu je třeba, aby:

  1. Dostačovala kvantitativně (množstvím)
  2. Dostačovala kvalitativně (složením)
  3. A) odpovídala mechanickým a chemickým schopnostem trávicího ústrojí

B) působila výchovně.

 

Dostatečná kvalita potravy neznamená jen množství potravy co do objemu, ale i počet kalorií, obsažených v potravě a zužitkovatelných organismem. Úkolem základních živin (bílkovin, tuků, glycidů) je uvolňování energie, většinou v podobě tepla. Živiny proto hodnotíme podle jejich kalorické hodnoty.

Například: 1 g bílkovin poskytuje         2,9 – 4,35 kalorií

1 g tuků poskytuje              8,35 – 9,00 kalorií

1 g glycidů poskytuje         3 – 4,10 kalorií

 

Kalorické hodnoty některých potravin

 

 

Potravina (100 g) kalorie Potravina (100 g) kalorie
Hovězí maso

Telecí maso

120

Mléko odstředěné

41

vepřové maso

120

Mléko kond. Nesl.

200

Játra

143130

Podmáslí

36

Mozek

117

Smetana sladká

124

Salám

564

Jogurt

56

kuře

125

Tvaroh měkký

98

Husa

490

Sýr smetanový

332

Kapr

99

Sýr krémový

414

Šunka uzená

400

Ementál

423

Mléko kravské

67

vejce 1 ks (50 g)

74

    Bílek

58

 

Potravina (100 g) kalorie Potravina (100 g) kalorie
Žloutek

362

Mrkev

45

Máslo čerstvé

785

rajčata

23

Sádlo vepřové

925

Salát hlávkový

16

Olej olivový

925

Špenát

20

    Špenát vařený

26

Mouka pšeničná

300

Zelí hlávkové

25

Kroupy

379

Zelí kysané

25

Krupice pšen.

352

   
Vločky ovesné

392

Víno bílé

60

Rýže

320

Víno červené

65

Žemle

270

Rum

371

Chléb žitný

249

Slivovice

336

Nudle, zavářky

360

   
Čočka

341

Angrešt

47

Hrách žlutý

330

Borůvky

56

Sojové boby

428

Broskve

65

  Hrušky

59

Cukr hroznový

404

Hrozny

79

Cukr řepný

410

Jablka

59

Med

334

Jahody

40

Brambory loupané

96

Maliny

40

Hrášek zelený

83

Meruňky

51

Fazolové lusky

38

Rybíz

46

  Švestky

70

Květák

32

Třešně sladké

72

Kapusta

36

Citrónová šťáva

1,6

 

Z příkladu je zřejmé, že hlavními dárci energie jsou tuky (živočišné: máslo, sádlo, lůj; rostlinné: oleje, pokrmové tuky). Veškerou energii však nelze hradit trvale jedním druhem živin, zejména ne bílkovinami (maso, mléko, vejce a některé luštěniny), které mají svou zvláštní úlohu při výstavbě nových a údržbě starých „opotřebovaných tkání“. Kvalitativní stránka výživy se týká vzájemného poměru jednotlivých živin v potravě.

Bílkoviny – zdroj surovin pro výstavbu tkání mají krýt 10 – 15 % denní kalorické potřeby. Optimální množství pro dospělého člověka je denně 80 – 120 g bílkovin. Pro informaci – potraviny s největším obsahem bílkovin: tvaroh 17%, sýr 25 – 36%, luštěniny 16 – 26% (luštěniny vařené 6%), ořechy až 12%, maso až 20%, ryby 16%.

Tuky – koncentrovaný zdroj energie, 20 – 30 % denní kalorické potřeby. Za minimum (nejmenší množství) se považuje 57 g tuků na den.

Glycidy –  (cukry + škroby) – nejpohotovější zdroj energie, mají představovat 50 – 65 % denní kalorické potřeby. Minimální denní dávka cukru 0,7 g/kg váhy. Obvykle však přijímáme 250 – 600 glycidů za den.

Dalšími součástmi stravy pro organismus nezbytnými, které však nejsou zdrojem energie, jsou anorganické soli, voda a vitamíny. Vitamíny, byť i ve velmi malém množství jsou nepostradatelné. Musí být neustále dodávány potravou, neboť se až na malé výjimky (vitamín D a K) v organismu netvoří.

 

Denní potřeba a zdroje vitamínů

 

Vitamín

Denní potřeba

Potravina v níž se vitamín hojne vyskytuje a její množství, kdyby měla sama krýt potřebu vitamínů

A 2500 – 5000 mj. vejce 4 ks
    mléko 300 g
    máslo 200 g
    mrkev 200 g
    brambory 6000 g
B1 1 – 2 mg vejce 6 ks
    hrách 500 g
    maso 500 g
    mouka 300 g
    brambory 1000 g
B2 1 – 2 mg vejce 2 ks
    hrách 500 g
    maso 500 g
    mléko 600 g
    brambory 2500 g
    mouka 600 g
PP (Niacin) 10 – 20 mg vejce 10 ks
    hrách 500 g
    maso 200 g
    mouka 500 g
  brambory 1000 g
C 50 – 100 mg ovoce 100 g
  zelenina 100 g
  brambory 300 g
D 100 mj. vejce 1/3 ks
  máslo 300 g
    mléko 3000 g

 

 

Pro doplnění informace o důležitých látkách uvádíme též stručný přehled vitamínů a potravin, ve kterých jsou vitamíny zejména přítomny:

 

Vitamín A – rybí tuk, vaječný žloutek, játra, mléko, máslo, mrkev, zelené rostliny (salát, zelené natě)

Vitamín B1 – klíčky obilovin, luštěniny

Vitamín B2 – vnitřnosti (játra, srdce), listová zelenina, mléko, kvasnice

Vitamín PP (Niacin) – vnitřnosti, podzemnice olejná (arašídy), ryby, drůbeží maso

Vitamín B6 (Pyridokin) – vnitřnosti, listová zelenina, smíšená strava

Vitamín C – ovoce a zelenina. Potraviny bohaté na vitamín C – šípky, rybíz, jahody, citrón, pomeranč (hlavně kůra), paprikové lusky, brambory, špenát, kapusta, květák. Potraviny chudé na vitamín C – hrušky, švestky, meloun, banán, hrách, fazole.

Vitamín D – mořské ryby (rybí tuk), vejce, máslo, mléko.

Vitamín K – listová zelenina, obiloviny, mrkev.

 

Složení a úprava stravy musí odpovídat mechanickým a chemickým schopnostem trávicího strojí, které se během života mění.

Správná výživa neznamená jen správné složení potravy, ale i správný způsob příjmu potravy. Je žádoucí vytvořit při jídle podmínky, které napomáhají využití přijímaných pokrmů. Myslí se tím dostatečná stimulace (chuťová i zraková) úpravou jídla i příjemné prostředí, plné klidu, pohody a soustředění. Vhodně a zdravě jíst se musí člověk učit.

Naše hospodyně mají k přípravě výživy těchto pět zdrojů základních živin:

 

  1. Zelenina, brambory, ovoce, luštěniny
  2. Mléko a mléčné výrobky
  3. Chléb, pečivo a jiné moučné výrobky
  4. Maso a jiné masité výrobky, ryby, vejce
  5. Tuky rostlinné a živočišné

 

Pouze smíšená strava připravená z potravin rostlinných a živočišných ve vhodném poměru vyhovuje požadavkům a zásadám správné výživy. Nelze se tu řídit pouze instinktem.

Při přípravě pokrmů je třeba, aby si hospodyně sestavila jídelníček, který zajišťuje pestré střídání základních živin a je v souladu s rozvrhem pokrmů, kterými se stravují příslušníci ve společných stravovacích zařízeních (závodní jídelna, školní kuchyně apod.).

Podle toho, pro koho hospodyně vaří, zařazuje a kombinuje potraviny. Pro děti, které potřebují, „stavební kameny“ pro růst, tj, bílkoviny, zařazuje kromě ostatních živin hojně mléka, mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny.

Pro těhotnou a kojící ženu připravuje pokrmy obsahující plnohodnotné bílkoviny, nerosné látky a vitamíny. Kalorická potřeba 2300 – 3000 kal/den.

Osobám starším připravuje stravu lehce stravitelnou, omezuje pokrmy tučné.

Lehce pracujícím a těm, kteří mají převážně sedavé zaměstnání, podává v potravě hojně zeleniny, málo tuků a lehce stravitelné pokrmy.

Pro těžce pracující, připravuje stravu sytou, kaloricky hodnotnou. Nemusí se vyhýbat ani pokrmům moučným. Kalorická potřeba těžce pracujícího je asi 3500 – 4000 kal/den.

Průměrná kalorická potřeba dospělého činí 3300 kal/den.

S ohledem na roční období využívá hospodyně sezónního výskytu surovin. V létě a na podzim zařazuje do jídelníčku hojně zeleniny a ovoce, jak čerstvého, tak i jinak chutně upraveného ve formě salátů, moučníků, kompotů. V zimním období může připravit i pokrmy kaloricky bohatší a zařazuje pokrmy připravené z potravin, jež jsou zdrojem vitamínu C (brambory, kysané zelí, křen), využívá citrusových plodů a jako nápoj připravuje šípkový čaj. Využívá i zmrazených potravin – zejména zeleniny a ovoce, které nabízí v dostatečném množství náš trh.

Běžná denní příprava pokrmů nemá být časově náročná. Moderní hospodyně má možnost využívat při vaření pokrmů různých polotovarů a jiných výrobků potravinářského průmyslu a usnadňujících jí práci. Pro zajištěná kvalitních surovin k přípravě pokrmů je důležité skladování, přechovávání a způsob mechanického zpracování. Zelenina oschlá, povadlá, ovoce pomačkané, nahnilé mají nižší výživnou hodnotu. Potraviny nedostatečně očištěné, neomyté i potraviny snadno podléhající zkáze mohou být zdrojem nákazy či dokonce otravy. Nevhodné pracovní pomůcky a nádobí a nesprávné opracování nás připravují o hodnoty, a to jak finanční, tak i výživné.

Zeleninu a ovoce zpracováváme nožem či struhadlem z nerezavějícího materiálu a při použití za syrova je připravujeme těsně před podáváním. Pokrmy podáváme čerstvé a připravené jen v takovém množství, které se sní, aby neztrácely na hodnotě ohříváním. Neudržujeme je také zbytečně na teple. Při úpravě pokrmů využíváme vtipně rozličných barev potravin a pochutin a vhodně je kombinujeme. Pokrmy mdlé chuti doplňujeme pokrmy chuťově výraznými. Nezapomínáme ani na koření a různé pochutiny. Pokrmy podáváme přiměřeně teplé nebo studené.

Je všeobecně známo, že naše tradiční kuchyně je charakteristická přemírou moučných pokrmů, vařených i pečených, rozmanitých pokrmů z brambor, úpravou masa v omáčkách, masa tučného a hojným množstvím pokrmů sladkých, ani – a to zejména – ze zdravotních důvodů.

Autorka české kuchařky v souladu s poznatky vědy o účelné a zdravé výživě uvádí ve své knize nepřeberné množství předpisů na přípravu pokrmů z libového masa, drůbeže, zeleni a ovoce. Česká kuchařka je kuchařkou univerzální, není to kuchařka dietní. Hospodyně a zejména mladé kuchařky v ní najdou dostatek rad a inspirace, aby mohly vařit chutně, zdravě a v souladu se zásadami správné výživy, které jsou:

Jíst pětkrát denně a malé porce!

Nepřejídat se!

Vše, co nám stůl poskytuje, užívat s rozumem!

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>