Moučná kaše z olejové jíšky

Poměr: 1/8 litru oleje, 25 dkg hladké mouky, 1 1/8 litru vody a 2 lžíce octa.

Postup: Do kotlíku nebo většího kastrolku nalijeme olej a silně jej nahřejeme. Přisypeme k němu mouku a za rychlého míchání vařečkou ji trochu osmahneme. Jíška se však nesmí zbarvit. Postupně k ní přiléváme vodu s octovou příchutí a za stálého šlehání metlou do husta svaříme. Dbejme, aby kašovina byla dokonale hladká. Toho dosáhneme vydatným šleháním. Úprava trvá asi 10 minut. Porcelánovou mísu vypláchneme studenou vodou, přendáme do ní zhotovenou kašovinu a povrch zakryjeme pergamenovým papírem, který jsme potřeli olejem. Navrch nalijeme trochu studené vody a necháme vychladnout. Takto připravená jíška vydrží v chladné místnosti asi pět dnů.

1,15 kg jíšky.

Úprava trvá 20 minut.

Štítky:  , ,

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>