Poměr: 60 dkg rajčat, 6 dkg cibule, 1/10 litru octa, 1/10 litru vody, 2 lžíce oleje, trochu soli, cukr, pepř nebo paprika a pažitka.
Postup: Tvrdší omytá popř. oloupaná rajčata nakrájíme na tenká kolečka, dáme do misky a posypeme jemně rozsekanou cibulkou. Z ostatních přísad si připravíme marinádu, nalijeme ji na rajčata, opatrně promícháme a ihned podáváme.
Tento salát podáváme jako přílohu k dušeným, pečeným a smaženým masům, drůbeži, rybám, huspenině, tvarohu apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 20 minut.
Důležité: Z některých uvedených salátů můžeme připravit míchané zeleninové saláty. To znamená, že dva nebo tři druhy hotových salátů spojíme.
Velmi vhodné jsou tyto zeleninové směsi:
Jarní zeleninový salát
Připravíme si salát z hlávkového salátu, salát z rajčat a salát okurkový, smícháme dohromady a můžeme zalít kyselou smetanou.
Jihoslovanský zeleninový salát
Připravíme si salát z čerstvých paprik a salát z rajčat a oba pak promícháním spojíme.
Maďarský zeleninový salát
Připravíme si okurkový salát a salát z čerstvých paprik a oba saláty promícháme.
Zanechat komentář