Poměr: 12 lodiček z křehkého těsta (pečeme je z křehkého těsta v plechových tvořítkách tvaru malých lodiček, viz recept č. 501), 30 dkg metského sýra (viz recept č. 526) nebo třeného rokfóru, popř. liptovského sýra a 15 dkg eidamské cihly nebo eidamské koule.
Postup: Upečené lodičky z křehkého těsta naplníme metským nebo podobným mazlavým sýrem a nožem vodorovně uhladíme. Eidamský sýr nakrájíme na tenčí plátky, ze kterých vykrájíme obdélníčky asi 5 ½ cm dlouhé a 3 ½ cm široké. Ty pak z rohu do rohu překrojíme na dvě půlky, čímž nám vzniknou pravoúhlé různojmenné trojúhelníky. Tyto trojúhelníčky, které mají znázornit plachetky, nejužší stranou zastrčíme do lodiček naplněných sýrem. Takto upravené sýrové plachetky pak postavíme na podlouhlou mísu. Je to velmi pěkná a jednoduchá úprava sýrového pokrmu.
Podáváme k vínu, nebo k čaji při slavnostnějších příležitostech.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.
Důležité: Podáváme-li sýry bez zvláštní další úpravy, dbejme, abychom je vkusně upravili na misku a ozdobili např. zelenou petrželí, pažitkou, rajčetem, zelenou paprikou nebo pod. Pokud je to možno, přikládejme vždy kousek čerstvého másla.
Veškeré druhy sýrů, ať již v původním stavu nebo různě upravené, podáváme buď jako samostatný pokrm, anebo jako doplněk oběda nebo večeře.
Zanechat komentář