Vaření ztracených vajec

Poměr: ¾ litru vody, asi 1/3 l osmiprocentního octa a 6 čerstvých vajec.

Postup: Vodu s octem smícháme, nalijeme do menšího kastrolu a přivedeme do varu. Poté vezmeme čerstvé vejce, v polovině je opatrně naklepneme, palci skořápku uvolníme a těsně nad vařící se octovou vodou skořápku rychle rozevřeme tak, aby vejce měla v nádobě dost volného prostoru. Než vejce rozklepneme, odtáhneme nádobu z prudkého ohně na okraj plotny, aby voda nebyla v plném varu. Bílek by se totiž roztřepil. Hned jak vejce do vody vklouzne, nádobu přistavíme opět na silnější oheň, aby se bílek okolo žloutku rychle srazil. Potom vejce mírně vaříme asi 4 minuty, tj. na měkko. Má-li být žloutek tvrdý, vaříme vejce asi 7 minut. Uvařená vejce opatrně vybíráme dírkovanou lopatkou a vkládáme je ihned do osolené studené vody. Před upotřebením, je-li toho třeba, roztřepané okraje bílků nožem odkrojíme.
Vaření ztracených vajec vyžaduje jistou zručnost. Můžeme si však pomoci tím, že vejce nejdříve rozklepneme do naběračky, vyklopíme do vody a dovaříme. Starší vejce, zejména nakládaná, se k této úpravě nehodí, neboť se roztečou. K vaření ztracených vajec je lépe použít octa, připraveného z octové tresti. Obyčejný ocet, který je nažloutlý, vejce mnohdy nehezky zabarví.

6 ztracených vajec.

Úprava trvá 15 minut.

Štítky:  ,

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>