Poměr: 6 porcí šupinatého kapra, sůl, 1 ½ l vody, 1/16 litru octa, 2 bobkové listy, 10 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, trochu tymiánu, 40 dkg zeleniny (mrkev, petržel, celer) a 10 dkg cibule, 20 dkg majonézy okořeněné, 6 ředkviček, zelená petržel, citrón a hlávkový salát.
Postup: Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme sůl, ocet, v plátěném hadříčku svázané koření, na nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli a půl hodiny vše vaříme.
Porce kapra zbaveného šupin omyjeme, osolíme, vložíme do vařícího zeleninového vývaru a pomalu je vaříme 18 minut. Uvařené porce kapra necháme ve vývaru vychladnout. Vychladlé vyjmeme a odstraníme z nich opatrně větší kosti. Z vývaru vyjmeme koření, zeleninu scedíme a okapanou ji rozprostřeme na podlouhlou mísu. Na zeleninu narovnáme porce kapra, které pak polijeme majonézou okořeněnou, rozředěnou 1/16 litru rybího vývaru. Povrch politých porcí kapra ozdobíme kuličkou z mrkve a zelenou petrželí. Okraj rybí mísy ozdobíme rozpůlenými kolečky citrónu a hlávkovým salátem. Stejně můžeme upravovat i jiné sladkovodní ryby.
Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm nebo jako jídlo po večeři.
Příloha: Bílý chléb a bílé víno.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.
Zanechat komentář