Poměr: 1 ½ kg makrel, sůl, trochu bílého pepře, 6 dkg másla, šťáva z citrónu, 1/8 l bílého vína, 80 dkg jarního nebo bramborového salátu (viz recept č. 179) a zelená petržel.
Postup: Z očištěných a vykuchaných makrel odkrojíme hlavy a ocasy, makrely pak příčně rozkrojíme na větší dílky, které osolíme a opepříme. V kastrolu rozpustíme máslo, vložíme do něj připravené porce z makrel, pokapeme je citrónovou šťávou, podlijeme bílým vínem a na mírném ohni dusíme asi 7 minut. Na okrouhlou mísu upravíme do středu jarní nebo bramborový salát, kolem salátu vzhledně urovnáme dušené, vychladlé porce makrel a ozdobíme je zelenou petrželí.
Podáváme jako předkrm a jako samostatný pokrm.
Příloha: Bílé pečivo.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář