Sledi marinovaní, v oleji

Poměr: 6 čerstvých sleďů, 1 ½ litru vody, 1/8 litru octa, sůl, hřebíček a ¼ litru oleje.

Postup: Čerstvé sledě vykucháme, hlavy odkrojíme, sledě opláchneme, malounko osolíme a složíme je do ubrousku nebo do mulu. Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme sůl a ocet a přivedeme do varu. Potom sledě s ubrouskem ponoříme do vařící vody a asi 6 minut mírným varem vaříme. Pak sledě s ubrouskem vyjmeme, opatrně je z ubrousku přendáme na mísu a necháme vychladnout.
Do sklenice se širokým hrdlem nalijeme trochu oleje, do něho narovnáme těsně na sebe uvařené sledě, přidáme jeden nebo dva hřebíčky, olejem vše dolijeme a uchováme v chladné místnosti. Asi za dva až tři dny podáváme. (Takto upravení sledi chutnají znamenitě jako olejovky.)
Podáváme jako předkrm i jako samostatný pokrm.
Příloha: Bílý chléb, popřípadě různé saláty.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 30 minut.

Štítky:  , ,

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>