Poměr: 6 čerstvých sleďů, 1 ½ litru vody, 1/8 litru octa, sůl, hřebíček a ¼ litru oleje.
Postup: Čerstvé sledě vykucháme, hlavy odkrojíme, sledě opláchneme, malounko osolíme a složíme je do ubrousku nebo do mulu. Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme sůl a ocet a přivedeme do varu. Potom sledě s ubrouskem ponoříme do vařící vody a asi 6 minut mírným varem vaříme. Pak sledě s ubrouskem vyjmeme, opatrně je z ubrousku přendáme na mísu a necháme vychladnout.
Do sklenice se širokým hrdlem nalijeme trochu oleje, do něho narovnáme těsně na sebe uvařené sledě, přidáme jeden nebo dva hřebíčky, olejem vše dolijeme a uchováme v chladné místnosti. Asi za dva až tři dny podáváme. (Takto upravení sledi chutnají znamenitě jako olejovky.)
Podáváme jako předkrm i jako samostatný pokrm.
Příloha: Bílý chléb, popřípadě různé saláty.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář