Poměr: 1 vařený humr, šťáva z poloviny citrónu, 30 dkg salátu s majonézou (může to být francouzský, popř. salát krabí, viz recept č. 219), 1 na tvrdo uvařené vejce, 1 dkg kaviáru, zelená petržel nebo hlávkový salát a citrón na zdobení.
Postup: Uvařeného, vychladlého humra silným nožem rozkrojíme po délce na dvě půlky. Vnitřnosti, zejména žaludek a střívko, z masa ocasu odstraníme a maso opatrně vyjmeme. Klepeta ukroutíme, vrchní skořápku klepet odstřihneme a obnažené maso rovněž vyjmeme. Články spojující klepeta s krunýřem rozsekneme, protože i v nich je maso, které po vyjmutí jemně rozsekáme a přidáme do salátu. Z vyprázdněných půlek krunýřů pak ještě odstraníme nohy, kterých použijeme ke zdobení.
Půlky krunýřů poté vyjmeme, necháme na ubrousku dobře okapat, pak je uvnitř pokapeme citrónovou šťávou a naplníme salátem.
Maso z ocasů nakrájíme na plátky a vkusně je rozložíme na ocasní část naplněných půlek humřího krunýře. Na zbývající část naplněných půlek krunýře posadíme půlku vejce, obloženou kaviárem. K vejci přiložíme maso z klepet. Takto upravené půlky humra položíme na mísu a ozdobíme hlávkovým salátem nebo zelenou petrželí, dílky citrónu a humřími nohami.
Podáváme jako předkrm i jako samostatný pokrm.
Příloha: Bílý chléb a buď majonézu okořeněnou, nebo některá z majonézových omáček.
Pro 2 osoby.
Úprava trvá 1 ½ hodiny.
Zanechat komentář