Paštika z telecích jater

Poměr: ½ kg telecích jater, ¼ kg slaniny, 2 žemle, asi 2/10 l mléka, 2 žloutky, 1 dkg cibule, trochu soli, pepře, tymiánu a majoránky (místo uvedeného koření můžeme použít paštikového koření). Jedno plechové tvořítko a asi 25 dkg syrového vepřového hřbetního sádla nebo hliníkovou fólii (Alobal).

Postup: Telecí játra odblaníme, nakrájíme na kostičky a přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli, ostrouhané, v mléce namočené a dobře vymačkané žemle a vše na masovém strojku dvakrát umeleme. Ke kašovině pak přidáme žloutky, sůl, koření a dobře promícháme. Plechové tvořítko vyložíme na tenké plátky nakrájeným syrovým sádlem nebo alobalem, naplníme kašovinou, zakryjeme plátkem syrového sádla nebo alobalem, popřípadě mastným pergamenovým papírem, a ve vodní lázni v troubě vaříme asi 1 ½ hodiny.
Hotovou vychladlou paštiku vyklopíme, nakrájíme na plátky, úhledně ji urovnáme na mísu a ozdobíme.
Podáváme ke všem příležitostem.

Příloha: Chléb všeho druhu, jemné saláty ze syrové zeleniny apod.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 2 hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>