Poměr: 80 dkg masa zvěře (může to být maso srnčí, jelení, daňčí, zaječí anebo maso z bažanta apod.), 25 dkg vepřového bůčku, sůl, 6 dkg cibule, bobkový list, kousek citrónové kůry, 10 zrnek pepře, 10 zrnek nového koření, 1/8 litru studeného tekutého rosolu, 4 dkg kompotovaných brusinek, 2 cl koňaku, buď mletý pepř a nové koření, nebo paštikové koření, 10 dkg másla, 1/8 litru tekuté šlehačky a 10 dkg slaniny. – Plechové tvořítko a na zdobení 1 pomeranč, kompotované višně a trochu studeného tekutého rosolu.
Postup: Omyté a očištěné maso zvěře a vepřový bůček vložíme do malého množství osolené vařící vody, přidáme cibuli, bobkový list, citrónovou kůru, nové koření a pepř v celku a uvaříme do měkka. Pak z masa odstraníme kosti a maso na masovém strojku dvakrát umeleme. K mletému masu přidáme tekutý studený rosol, prolisované brusinky, koňak, sůl a buď mletý pepř a nové koření, anebo paštikové koření, máslo utřené do pěny a tekutou šlehačku. Vše promícháme. Poté směs dáme do kotlíku šlehacího strojku a vyšleháme v lehkou, jemnou pěnu, do které přimícháme na drobné kostičky nakrájenou slaninu. Připravenou pěnu naplníme do tvořítka tvaru srnčího hřbetu a postavíme do chladničky. (Před plněním pěny do tvořítka můžeme vnitřní stěny tvořítka vylít tenkou vrstvou rosolu.)
Ztuhlou pěnu vyklopíme a kolem pěny rozložíme rozpůlená kolečka pomeranče. Povrch pěny po délce ozdobíme odpeckovanými višněmi, které lehce přetřeme studeným tekutým rosolem.
Podáváme ke všem příležitostem.
Příloha: Pečivo z lístkového těsta, ovocné saláty apod.
Pro 8 – 10 osob.
Úprava trvá 2 hodiny.
Zanechat komentář