Veky na obložené chlebíčky

Poměr: ½ kg polohrubé mouky, 3 dkg kvasnic, ½ dkg soli, 8 dkg másla a asi ¼ l mléka (to je množství na tři podlouhlé veky-sandwiche). Vejce na potření těsta.

Postup: Do misky dáme kvasnice, přidáme 1/16 l mléka, trochu mouky a uděláme kvásek. Povrch posypeme moukou a dáme kynout. Zatím nasypeme na vál zbylou mouku, přidáme k ní sůl a ve středu mouky uděláme důlek, do něhož dáme vykynulý kvásek. Zbylým mlékem promícháme postupně vše v těsto a nakonec přidáme řídké, vlahé máslo. Těsto, které musí být hodně tuhé, dobře propracujeme a necháme vykynout. Z vykynutého těsta uděláme tři šišky (veky) a na pomaštěném, moukou posypaném plechu necháme je znovu vykynout. Pak šišky potřeme vejcem a ve středně teplé troubě pečeme asi půl hodiny. Takové veky mají tu výhodu, že zůstanou déle vláčné. Hodí se proto velmi dobře k přípravě obložených chlebíčků.
Nakrájených na plátky použijeme jako přílohy ke všem pokrmům, připraveným s majonézou.
Tři veky.

Úprava trvá 2 ½ hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>