Vývar ze slepice

Poměr: 1 slepice, 2 ½ litru vody, 5 dkg mrkve, 5 dkg kořenové petržele nebo pastináku, 4 dkg celeru, kousek kapusty, několik zrníček koriandru a 2 dkg soli.

Postup: Starší očištěnou a vykuchanou slepici rozpůlíme a omyjeme.
Omytou vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme, zakryjeme pokličkou a vaříme pomalým varem 2 hodiny. (Můžeme přidat i očištěný krček, žaludek, játra apod.) Potom přidáme očištěnou zeleninu a vaříme dále asi ½ hodiny, tj. tak dlouho, až je slepice měkká. Měkkou slepici vyjmeme z vývaru, vývar procedíme a tuk s povrchu dokonale odstraníme. Má-li být vývar obzvláště čirý, musíme jej ještě vyčistit. Postup při čištění vývaru naleznete pod č. 636.
Čistý vývar podáváme jako posilující pokrm, nebo ho upotřebíme jako základu při úpravě polévek čirých nebo zadělávaných a krémových, popřípadě k přípravě speciálních omáček.
Maso ze slepice buď nakrájíme a použijeme jej jako vložky při úpravě drůbeží polévky, nebo k přípravě rizota a hašé, nebo je podáváme s paprikovosmetanovou omáčkou. Zeleniny můžeme použít jako vložky do polévky.

Asi 1 ½ litru vývaru (pro 6 osob).

Úprava trvá 3 hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>