Poměr: 1 ½ litru vody, 3 dkg másla, 4 dkg kvasnic, 7 pórků střední velikosti, sůl, pepř, zelená petržel, 3 dkg cibule a jíška; 5 dkg másla a 4 dkg hladké mouky.
Vložka: žemle na kostičky nakrájená a na másle osmažená.
Postup: V kastrolku na másle zpěníme drobně nakrájenou cibulku, přidáme kvasnice, do zlatova osmahneme a pak zalijeme vodou. K tomu přidáme očištěný, na tenká kolečka nakrájený pórek, osolíme, opepříme a vaříme asi 5 minut. Ve větším kastrole si připravíme světlou jíšku, podlijeme ji pórkovou polévkou i s pórkem a znovu asi 15 – 20 minut vaříme. Do hotové polévky přidáme jemně rozsekanou zelenou petržel. Jako vložku přiložíme osmaženou žemli.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 35 minut
Zanechat komentář