Poměr: 2 litry vody (1 ½ litru vývaru z uzeného masa), 20 dkg hrachu, 2 dkg cibule, stroužek česneku, majoránka, mletý pepř, sůl, zelená petržel, jíška ze 3 dkg sádla a 4 dkg hladké mouky.
Vložka: 2 žemle (nebo chléb), na kostičky nakrájené a na suché pánvi opražené.
Postup: Přebraný hrách namočíme do studené vody a postavíme přes noc do chladu. Na nabobtnalý hrách přilijeme vodu, postavíme na oheň a vaříme pomalým varem asi 1 ½ – 2 hodiny, tj. do měkka. (Hrách ze starší sklizně vaříme asi o ½ až 1 hodinu déle.) Uvařený, scezený hrách prolisujeme nebo umeleme na strojku. Ze sádla, jemně nakrájené cibulky a mouky si připravíme světlou jíšku, přidáme k ní prolisovaný hrách, podlijeme vývarem z hrachu nebo vývarem z uzeného masa, přidáme utřený česnek, sůl, pepř, majoránku a vaříme asi 20 minut. Do hotové polévky dáme jemně rozsekanou zelenou petržel. Jako vložku přidáme osmaženou žemli nebo chléb.
Obměna: Chuťové obměny hrachové polévky dosáhneme tím, že do ní přidáme buď 1/8 litru mléka nebo 8 dkg uvařeného, na kostičky nakrájeného uzeného masa nebo na kostičky nakrájenou opečenou slaninu.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 2 – 3 hodiny.
Zanechat komentář