Polévka gulášová

Poměr: 1 ½ litru vývaru z kostí nebo z kostky masoxu (viz recept č. 63í), anebo vody, kromě toho trochu vody na podlévání, 30 dkg hovězího masa z kližky nebo z plece, 5 dkg sádla, 3 dkg slaniny, 12 dkg cibule, stroužek česneku, asi 1 dkg sladké mleté papriky, sůl, muškátový oříšek, kmín, majoránka, trochu pepře, 5 dkg hladké mouky a 20 dkg brambor.

Postup: Do kastrolu dáme sádlo, jemně nakrájenou slaninu, postavíme na oheň, a když se slanina trochu rozškvařila, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, trochu ji podusíme a pak ji zaprášíme paprikou. Maso očistíme, zbavíme silnějších šlach, nakrájíme na větší kostky, vložíme je k cibuli, přidáme pepř, česnek utřený se solí, kmín a trochu nastrouhaného muškátového oříšku, a za občasného podlévání vodou pražíme maso tak dlouho, až je měkké. (To trvá asi 1 ½ až 2 hodiny, podle druhu masa.) Vody přiléváme jen tolik, aby se maso nepřipálilo. Když je maso do měkka upražené, necháme šťávu trochu vysmahnout, zbylou šťávu zaprášíme moukou a osmahneme. Maso pak podlijeme vývarem nebo vodou, přidáme na kostky nakrájené brambory, majoránku a vaříme polévku tak dlouho, až brambory změknou. Hotovou polévku, je-li zapotřebí, ještě osolíme a podáváme.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 2 až 2 ½ hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>