Kašovitá polévka ze zeleného hrášku

Poměr: 1 ½ litru základní polévky bílé připravené ze zeleninového vývaru (viz recept č. 699), 40 dkg zeleného hrášku vařeného nebo sterilovaného, 3 dkg pórku, 2 dkg másla, sůl, trochu kerblíku a muškátového květu a trošku cukru. Na zjemnění buď 1 žloutek, nebo kousek čerstvého másla.

Postup: Očištěný pórek nakrájíme na tenká kolečka a v kastrolku na másle trochu osmahneme, k tomu přidáme scezený zelený hrášek, osolíme, nepatrně pocukrujeme, podlijeme trochou odvaru z hrášku a 4 minuty podusíme. Podušený hrášek prolisujeme, dáme do kastrolu, přilijeme základní bílou polévku, okořeníme trochu květem a krátce zavaříme. Hotovou polévku zjemníme žloutkem nebo máslem a před podáváním dáme do ní jemně rozsekaný kerblík. Jako vložka je vhodná na kostičky nakrájená a na másle osmažená žemle.

Pro 6 osob.

Úprava trvá asi 45 minut.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>