Poměr: 1 ¾ litru vývaru ze zvěřiny nebo vody (viz recept č. 633), ½ kg masa zvěře bez kostí (srnčí kýta nebo plec, popř. maso z jiné zvěře), 15 dkg zeleniny (mrkev, petržel, celer), 5 dkg cibule, 4 zrnka nového koření, 8 zrnek pepře, bobkový list, trochu zázvoru, muškátového oříšku a tymiánu, sůl, 1/16 litru červeného přírodního vína nebo vína Madeira, 8 dkg sádla, 7 dkg hladké mouky a na zjemnění 1/8 litru sladké smetany.
Postup: Zeleninu očistíme, nakrájíme na plátky a v rozpáleném sádle do zlatova osmahneme. Poté přidáme nakrájenou cibuli, rovněž trochu osmahneme, pak na ni vložíme očištěné a na menší kousky nakrájené maso zvěře, sůl a koření. Za občasného podlévání trochou vývaru pražíme tak dlouho, až maso je měkké. Potom maso vyjmeme, polovinu na masovém strojku umeleme a prolisujeme a druhou polovinu nakrájíme na kostičky. Zbylou šťávu se zeleninou a s kořením zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme zbylým vývarem nebo vodou a asi 20 minut za stálého míchání povaříme a procedíme. Prolisované maso dáme do kastrolu, přilijeme k němu procezenou polévku a víno, dobře promícháme, krátce zavaříme a zjemníme smetanou. Také na kostičky nakrájený a osmažený chléb je vhodnou vložkou.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 2 hodiny.
Zanechat komentář