Francouzská polévka rybí (Bouillabaisse)

Poměr: 2 litry vody, 1 kg mořských ryb s tužším masem jako je mořský kohout, červená parma, rejnok žralokovitý, merlan apod., půl langusty, 1/10 litru oleje, 2 stroužky česneku, 1/8 litru bílého vína, 2 středně velká rajčata, sůl, pepř, šafrán, 1 bobkový list, trochu fenyklu, 5 dkg cibule, 2 pórky a kolečko citrónu.

Postup: Ve větším kastrole nahřejeme olej, přidáme jemně nakrájenou cibuli a pórek, k tomu přidáme očištěnou, omytou a rozpůlenou langustu a rychle vše osmahneme. Přidáme očištěné, na větší kousky nakrájené rybí maso, opět trochu osmahneme, zalijeme vínem a vodou, osolíme, přidáme oloupaná nakrájená rajčata, jemně rozsekaný česnek, pepř, bobkový list, fenykl, šafrán, kolečko citrónu, přivedeme vše rychle do varu a vaříme asi 15 minut.
Hotovou polévku procedíme a nalijeme ji na krajíčky bílého chleba, které jsme narovnali do polévkové mísy. Uvařené rybí maso a maso z langusty nakrájíme na menší kousky a buď je vložíme do polévky, nebo upravíme zvlášť na jinou mísu a ozdobíme je hlávkovým salátem a čerstvými, oloupanými rajčaty.
Pozn. Obdobně můžeme připravit polévku ze sladkovodních ryb a raků.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 45 minut.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>