Ruská polévka soljanka po moskevsku

Poměr: 75 dkg čistého rybího masa (na soljanku se nejlépe hodí jeseter, vyza nebo sevruha, protože nemají kosti, pouze chrupavky, ale také z candáta a štiky lze upravit dobrou soljanku), sůl, 2 l rybího vývaru (viz recept č. 634), 12 oliv, 6 koleček citrónu, 3 dkg kapar a zelená petržel.
Na čištění vývaru: 6 dkg cibule, 2 až 3 bílky.

Postup: Rybí maso nakrájíme na kousky asi 4 dkg těžké, trochu je osolíme, vložíme do okořeněného rybího vývaru a zvolna vaříme asi 12 minut. Uvařené rybí maso pak rybí lopatkou opatrně přendáme do kastrolu, zalijeme trochou vývaru a postavíme na teplé místo.
Zbylý vývar procedíme a vyčistíme tak, že do misky dáme drobně nakrájenou cibuli a bílky, dobře vše rozšleháme, pak nalijeme do trochu prochladlého zbylého vývaru, postavíme na mírný oheň, zakryjeme poklicí a asi 5 minut povaříme. Potom dáme na hrnec cedník, do něho rozprostřeme ubrousek a vývar přes něj procedíme.
Uvařenou rybu rozdělíme do šesti polévkových talířů, přelijeme ji vyčištěným horkým rybím vývarem, do každé porce dáme dvě odpeckované olivy, několik kapar, oloupané kolečko citrónu a posypeme drobně rozsekanou zelenou petrželí.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 hodinu.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>