2 vejce, 4 lžíce vývaru, 1 lžička polohrubé mouky, sůl, petrželová nať
Všechny přísady smícháme v hrnečku a dobře je rozkvedláme. Malou formu na pudink nebo půllitrovou zavařovací sklenici masovku vymastíme sádlem a směs do ní nalijeme. Uzavřeme a vaříme ve vodní lázni asi 15 až 20 minut.
Nemáme-li dobře uzavíratelnou nádobu, můžeme použít porcelánový hrnek tak velký, aby směs sahala jen do tří čtvrtin výšky. Hrnek dobře povážeme pergamenovým papírem a vložíme do kastrolu s horkou vodou, která smí sahat jen do poloviny výšky hrnečku. Kastrol rovněž přiklopíme. Voda se nesmí vařit klokotem, aby do směsi nenastříkala.
Obměny:
Sedlina z rajčat – místo vývaru použijeme podušené a prolisované rajče.
Sedlina z hrášku - použijeme zbytek dušeného hrášku, který prolisujeme a rozředíme bujónem na hustou omáčku. Množství tekutiny – 4 lžíce – zůstává.
Sedlina ze šunky – do sedliny připravené podle základního předpisu přidáme 5 dkg téměř kašovitě rozsekané šunky.
Sedlina z mozečku – jako předcházející.
Sedlina z drůbežích jater – jako ze šunky.
Obměny:
- Ke konci vaření přidáme do polévky 2 párky nakrájené na kolečka a opečené na másle.
- Párky vynecháme a polévku posypeme 1 menší cibulí, nakrájenou a osmaženou na lžíci sádla. Jako vložku dáme do polévky chléb nakrájený na drobné kostky a osmažený na sádle zbylém po cibuli.
Zanechat komentář