Poměr: 1 kg póru, hovězí vývar nebo osolená voda, 10 dkg másla, 6 dkg strouhané housky.
Postup: Očištěný, omytý pór, pouze však jeho vybělenou část, ponecháme vcelku, svážeme do svazečků jako chřest a vložíme do vařícího vývaru nebo do vařící slané vody a povaříme asi 15 – 20 minut, tj. do měkka. Uvařený pór necháme odkapat, pak upravíme na mísu, nitě odstraníme, povrch polijeme horkým máslem, v němž jsme osmažili strouhanou housku a ozdobíme zelenou petrželí, rajčetem apod.
Obměny: Uvařený pór, upravený na míse, můžeme polít místo horkým máslem s osmaženou houskou, omáčkou holandskou, maďarskou nebo drůbeží.
Podáváme jako mezichod nebo jako samostatný pokrm.
Příloha: Bramborové krokety.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 30 minut.
Špenát, ředkvičky, tuřín s máslem a strouhanou houskou, se upravují stejně jako „Pór“ (viz recept č. 877).
Zanechat komentář