Poměr: 1,20 kg okurek, 5 dkg slaniny, 2 dkg cibule, sůl, trochu zelené petržele a citrónové šťávy.
Postup: Okurky omyjeme, oloupeme, rozpůlíme, jádra odstraníme a okurky nakrájíme na kousky dlouhé asi 6 cm a široké 2 cm. V kastrolu rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu, pak přidáme drobně nakrájenou cibuli, trochu ji zpěníme, do ní vložíme nakrájené okurky, osolíme a dusíme je ve vlastní šťávě tak dlouho, až zesklovatí. (Okurky nesmějí být příliš měkké, musí zůstat křehké.) Je-li třeba okurky při dušení trochu podlít, použijeme k tomu šťávy vymačkané z vydlabaných okurkových jader. Udušené okurky upravíme na mísu, posypeme jemně rozsekanou zelenou petrželí a pokapeme citrónovou šťávou.
Podáváme jako přílohu k minutkám, k různým pečením apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář