Poměr: 80 dkg květáku, sůl,voda, 5 dkg másla, 4 dkg hladké mouky, zeleninový nebo hovězí vývar a trochu muškátového oříšku.
Postup: Očištěný a omytý květák povaříme odkrytý asi 15 minut ve vařící slané vodě, scedíme a rozdělíme na růžičky. V kastrolu si připravíme světlou jíšku, podlijeme ji trochou vývaru, osolíme, okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem a asi 10 minut povaříme. Do povařené jíšky vložíme připravený květák a do měkka uvaříme.
Obměna: Zadělávaný květák můžeme nakonec zjemnit žloutkem, rozkvedlaným v jedné desetině litru mléka nebo smetany.
Podáváme jako přílohu k vařenému hovězímu masu, ke karbanátkům, anebo jako samostatný pokrm s vařenými brambory.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 40 minut.
Zanechat komentář