Květák zadělávaný

Poměr: 80 dkg květáku, sůl,voda, 5 dkg másla, 4 dkg hladké mouky, zeleninový nebo hovězí vývar a trochu muškátového oříšku.

Postup: Očištěný a omytý květák povaříme odkrytý asi 15 minut ve vařící slané vodě, scedíme a rozdělíme na růžičky. V kastrolu si připravíme světlou jíšku, podlijeme ji trochou vývaru, osolíme, okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem a asi 10 minut povaříme. Do povařené jíšky vložíme připravený květák a do měkka uvaříme.
Obměna: Zadělávaný květák můžeme nakonec zjemnit žloutkem, rozkvedlaným v jedné desetině litru mléka nebo smetany.
Podáváme jako přílohu k vařenému hovězímu masu, ke karbanátkům, anebo jako samostatný pokrm s vařenými brambory.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 40 minut.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>