Poměr: 1,20 kg květáku, sůl, voda, 6 dkg másla, 5 dkg hladké mouky, 1/8 litru vývaru, ¼ litru mléka, 1 žloutek, muškátový oříšek nebo koriandr, 6 dkg strouhané housky, 4 dkg másla na pokapání květáku a trochu tuku na pomazání plechu.
Postup: Očištěný a omytý květák vložíme do vařící vody, po pětiminutovém varu vodu osolíme, nádobu zakryjeme a vaříme dále asi 25 minut. Povařený květák dáme na síto a necháme odkapat. Pak květák rozdělíme na růžičky, napěchujeme do sběračky a vyklopíme na pomaštěný plech. V kastrolku si připravíme z másla a mouky světlou jíšku, podlijeme ji osminou litru vývaru z květáku a mlékem, osolíme, okořeníme muškátovým oříškem nebo koriandrem a svaříme do husta. Nakonec omáčku zjemníme žloutkem. Touto hustou omáčkou polijeme jednotlivé porce květáku, posypeme strouhanou houskou, pokapeme máslem a v horké troubě opečeme. Opečený květák přendáme lopatkou na talíře.
Obměna: Jednotlivé porce květáku můžeme posypat před opečením nastrouhaným ementálem.
Poznámka: K úpravě můžeme použít květáku podřadnější jakosti.
Podáváme jako samostatný pokrm s vařenými brambory anebo jako mezichod, popř. jako přílohu k masitým pokrmům.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 45 minut.
Zanechat komentář