Poměr: ½ kg hub, 3 dkg másla, 2 dkg cibule, zelená petržel, 10 dkg prorostlé slaniny, 1 – 2 vejce, 2 žemle, ¼ litru mléka, sůl, mletý pepř, trochu strouhané housky, 8 dkg sádla na pečení a trochu vývaru.
Postup: Žemle ostrouháme, rozčtvrtíme, dáme do hrnečku, zalijeme mlékem a necháme asi ½ hodiny stát. V kastrolu rozpustíme máslo, do něho vložíme na drobno nakrájenou cibulku a rozsekanou zelenou petržel a do zlatova osmahneme. K osmahnuté cibulce přidáme nakrájené houby, podusíme, necháme prochladnout, k tomu dáme namočené, vymačkané žemle, na kostičky nakrájenou slaninu, promícháme a na masovém strojku vše umeleme. Připravenou směs dáme do misky, osolíme, opepříme, přidáme vejce, podle potřeby strouhanou housku a dobře promícháme. Ze směsi utvoříme na vále houskou posypaném malé karbanátky; dáme je na pekáč, polijeme horkým sádlem a za občasného polévání vlastní šťávou a vývarem v troubě pomalu pečeme asi 20 minut.
Obměny: Místo žemlí jsou též vhodné 2 vařené nastrouhané brambory a lžíce mléka. – Do směsi můžeme také přidat 10 dkg vepřového a 10 dkg hovězího umletého masa nebo 2 utřené sardele. – Místo karbanátků můžeme ze směsi utvořit malé válečky (krokety), které vysmažíme v dostatečném množství rozpáleného oleje.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Vařené brambory, bramborová kaše, dušená zelenina, saláty ze syrové zeleniny, zejména okurkový salát.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.
Zanechat komentář