Poměr: 15 dkg ementálského sýra, 3 trojúhelníky taveného ementálu, stroužek česneku, 2/10 l bílého vína, asi ½ kg škrobové moučky, trochu mletého pepře a muškátového oříšku a 3 cl třešňové pálenky.
Postup: Pánev na „fondue“ vytřeme česnekem, pak do ní nalijeme víno a postavíme na oheň. Pak postupně přidáváme za stálého míchání nastrouhaný nebo na kostičky nakrájený sýr a za stejnoměrného míchání přivedeme směs do varu. Když se sýr rozpustil, přidáme škrobovou moučku, rozmíchanou v trošce vína, a znovu za stálého míchání ještě krátce povaříme. Nakonec fondue okořeníme, zakapeme pálenkou a podáváme.
Fondue podáváme tak, že do středu stolu dáme malý lihový nebo elektrický ohřívač a na něj postavíme pánev s fondue, aby se udržovala stále v mírném varu. K fondue podáváme na kostky nakrájený bílý chléb. Každému hostu předložíme malý talířek s delší vidličkou, kterou si host napichuje nakrájený chléb a omočí jej ve fondue. K fondue se podává bílé víno.
Salát ze syrové zeleniny je vhodným doplňkem.
Pro 2 – 3 osoby.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář