Fondue s ementálem (švýcarská specialita)

Poměr: 15 dkg ementálského sýra, 3 trojúhelníky taveného ementálu, stroužek česneku, 2/10 l bílého vína, asi ½ kg škrobové moučky, trochu mletého pepře a muškátového oříšku a 3 cl třešňové pálenky.

Postup: Pánev na „fondue“ vytřeme česnekem, pak do ní nalijeme víno a postavíme na oheň. Pak postupně přidáváme za stálého míchání nastrouhaný nebo na kostičky nakrájený sýr a za stejnoměrného míchání přivedeme směs do varu. Když se sýr rozpustil, přidáme škrobovou moučku, rozmíchanou v trošce vína, a znovu za stálého míchání ještě krátce povaříme. Nakonec fondue okořeníme, zakapeme pálenkou a podáváme.
Fondue podáváme tak, že do středu stolu dáme malý lihový nebo elektrický ohřívač a na něj postavíme pánev s fondue, aby se udržovala stále v mírném varu. K fondue podáváme na kostky nakrájený bílý chléb. Každému hostu předložíme malý talířek s delší vidličkou, kterou si host napichuje nakrájený chléb a omočí jej ve fondue. K fondue se podává bílé víno.
Salát ze syrové zeleniny je vhodným doplňkem.

Pro 2 – 3 osoby.

Úprava trvá 30 minut.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>