Kapr dušený na paprice

Poměr: 6 porcí kapra po 15 dkg, asi ¾ litru rybího vývaru nebo vody, 5 dkg másla, 4 dkg cibule, ½ dkg petržele, 1 dkg sladké papriky a sůl.
Na zjemnění: 2 dkg másla a 1/8 litru kyselé smetany.
Na jíšku: 4 dkg másla a 5 dkg hladké mouky.

Postup: V kastrolu rozpustíme máslo, v něm osmahneme drobně nakrájenou cibulku a zelenou petržel, zaprášíme sladkou paprikou, podlijeme vývarem nebo vodou, do toho vložíme osolené porce kapra a dusíme asi 18 minut. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, podlijeme ji šťávou z udušeného kapra a asi 15 minut povaříme. Omáčku zjemníme máslem a smetanou. Okraj podlouhlé ohnivzdorné mísy ozdobíme bramborovou hmotou (duchesse, viz recept č. 1343), kterou vystříkáme ze sáčku s hvězdičkovitou trubičkou, potřeme ji žloutkem a tuto ozdobu v troubě do růžova opečeme. Do středu takto ozdobené mísy narovnáme dušeného kapra a polijeme připravenou omáčkou. Jednotlivé porce kapra ozdobíme na plátky nakrájeným vejcem a čerstvým rajčetem.

Poznámka: Omáčku můžeme také přibarvit lžící kečupu. Kapra na paprice můžeme také jednoduše upravit na talíř, polít omáčkou a ozdobit vejcem a rajčetem. Tak upravujeme také candáta, štiku, bělici, zmrazené filé apod.
Podáváme jako samostatný pokrm.

Příloha: Nočky, vařené brambory nebo dušená rýže.

Pro 6 osob.

Úprava trvá ¾ hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>