Kapr pečený po srbsku

Poměr: 1 ½ kg šupinatého kapra, sůl, 8 dkg másla, 6 dkg slaniny, 1 kg napolo uvařených brambor, 6 dkg hladké mouky promíchané mletou sladkou paprikou, ¼ litru kyselé smetany a asi 4 dkg másla na vymazání pekáče.

Postup: Kapra očistíme, vykucháme, hlavu a ocas odkrojíme, po délce rozkrojíme na dvě půlky a páteř z vyšší půlky vykrojíme. Pak půlky kapra na vrchní straně příčně trochu šikmo několikrát nařízneme, osolíme a do každého zářezu vložíme plátek slaniny a kousek másla. Pekáč vymažeme máslem a narovnáme do něj napolo uvařené, oloupané, na plátky nakrájené a osolené brambory. Potom na pekáč položíme na mřížku, na ni dáme připraveného kapra a vložíme do trouby. Po krátkém opečení poprášíme kapra moukou promíchanou s paprikou, a když povrch začne hnědnout, poléváme kapra občas kyselou smetanou. Pečení trvá přibližně 20 – 25 minut. Upečené půlky kapra opatrně přendáme na mísu a posypeme jemně rozsekanou zelenou petrželí a ozdobíme na plátky nakrájeným citrónem.
Podáváme jako teplý mezichod a jako samostatný pokrm.

Příloha: Brambory, které se pekly současně s rybou a salát ze syrové zeleniny.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 hodinu.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>