Okouni pečení na másle

Poměr: 1,60 kg okounů, sůl, 15 dkg másla, 8 dkg hladké mouky, zelená petržel a citrónová šťáva.

Postup: Okouny vykucháme, ploutve odstřihneme, vymyjeme, a jsou-li okouni malí, povaříme je asi 4 minuty ve slané vodě, kůži stáhneme a hlavu a ocas odkrojíme. Jsou-li však větší, pak je krátce spaříme, šupiny odstraníme a hlavu a ocas odkrojíme. Potom okouny osolíme, poprášíme moukou a v pánvi na rozpáleném másle po obou stranách upečeme. (Menší okouny pečeme celkem asi 8 minut, větší asi 10 až 12 minut.) Upečené okouny upravíme na nahřátou mísu a ozdobíme hlávkovým salátem.
Do másla, na kterém se okouni pekli, přidáme rozsekanou zelenou petržel, citrónovou šťávu, nepatrně přisolíme, trochu prohřejeme a na upravené okouny nalijeme. Podáváme jako teplý mezichod nebo jako samostatný pokrm.

Příloha: Vařené nebo opečené brambory a salát ze syrové zeleniny.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 30 minut.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>