Poměr: 1,60 kg mořských jazyků (tj. asi 4 ryby po 40 dkg), sůl, 2 dkg cibule, 6 zrnek pepře a nového koření, 2/10 litru bílého vína a trochu másla na pomaštění papíru. – 8 dkg žampiónů nebo hříbků na plátky nakrájených a na másle podušených, 8 dkg krabů (chatky) konzervovaných ve vlastní šťávě.
Na nádivku: 4 filé z mořského jazyka, 2 žemle, ¼ litru mléka, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 1 vejce a 4/10 litru holandské omáčky.
Postup: Z mořských jazyků si připravíme 16 filé. 12 filé plochou stranou nože lehce naklepeme a podle potřeby přikrojíme do stejné velikosti. Pak namočíme do mléka na ½ hodiny ostrouhané rozčtvrcené žemle, lehce je vymačkáme a spolu se čtyřmi zbylými filé a odkrojky z mořského jazyka prolisujeme sítem nebo na strojku umeleme. Směs pak osolíme, okořeníme pepřem a muškátovým oříškem, přidáme vejce a vymícháme do hladkosti. Připravených 12 filé osolíme, potřeme je směsí a od užšího konce svineme v závitky.
Do kastrolu dáme na drobno nakrájenou cibuli, koření vcelku, do toho posadíme kolmo těsně vedle sebe plněné závitky, přelijeme vínem, zakryjeme mastným pergamenovým papírem a v troubě asi 12 minut dusíme. Udušené závitky upravíme nastojato věncovitě na mísu. Šťávu z podušených filé procedíme, dáme do kastrolu, přidáme na drobno nakrájené kraby a dušené houby, silně je prohřejeme a pak scezené dáme do středu závitků, upravených na míse. Procezenou šťávu přidáme k holandské omáčce a upravený pokrm jí přelijeme. Okraj mísy ozdobíme na kolečka nakrájeným citrónem a zelenou petrželí.
Podáváme jako teplý předkrm, jako mezichod anebo jako samostatný pokrm.
Příloha: Vařené brambory, dušená rýže nebo rybí nočky (viz recept č. 1030).
Pro 3 – 6 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.
Zanechat komentář