Poměr: 6 menších makrel asi po 25 dkg nebo 3 větší makrely po 50 dkg, sůl, mletý pepř, 10 dkg bylinkového másla (viz recept č. 806) a olej na potření.
Postup: Makrely vykucháme, žábry odstraníme, hřbetní ploutev odstřihneme, ryby omyjeme a dobře osušíme. Poté osolíme, opepříme, do břišní dutiny dáme trochu bylinkového másla, na povrchu je potřeme olejem a pak je narovnáme těsně vedle sebe do pekáče nebo do kastrolu vytřeného olejem a v horké troubě asi 15 minut pečeme. Při pečení často potíráme olejem. Upečené makrely upravíme na mísu, polijeme vlastní šťávou a ozdobíme citrónem a zelenou petrželí.
Podáváme jako teplý mezichod nebo jako samostatný pokrm.
Příloha: Vařené brambory polité máslem a dušený zelený hrášek nebo paprikový, popř. celerový salát.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář